Concept

Importanța dansului în procesul de îmbătrânire activă

Dezvoltarea rapidă economică și tehnologică aferente secolului XX au avut un impact pozitiv major asupra creșterii speranței de viață, fenomen care a dus la rândul lui la îmbătrânirea populațiilor din țările dezvoltate. Dacă în 1950 doar 2.2-3.1% din populația României avea vârsta peste 65 de ani (United Nations, Department of Economic and Social Affairs, 2015), in 2014 15.4% din populație avea peste 65 de ani (CIA World Factbook, 2015). Fenomenul îmbătrânirii populației are însă și efecte negative, un procent important din populația vârstnică suferind de multiple patologii care prezintă costuri importante pentru sistemul medical și scad și calitatea anilor de viață ai acestor persoane.

Dansul reprezintă o modalitate plăcută de petrecere a timpului pentru vârstnici și are în același timp efecte sanogenetice importante pentru populația vârsnică: crește tonusul muscular, echilibrul și forța musculară (contribuind la scăderea căderilor) (Prada, 2011), menține și chiar ameliorează funcția cognitivă și are rol important în procesul de socializare și evitarea apariției bolilor psihice asociate izolării, în special a depresiei (Latino Time, 2015).

Astfel, prin intermediul dansului, vârstnicii pot beneficia de activitate zilnică regulată, își pot menține și chiar ameliora starea de sănătate, pot rămâne independenți și pot contribui la degrevarea sistemelor medical și social de supra-sarcina la care sunt supuse.

ADAGIO. Relaxare în pași de dans

ADAGIO a pornit sub forma unui proiect de cercetare, derulat în perioada Februarie-Iunie 2015 de către Departamentul de Sănătate Publică, UBB Cluj, care a avut drept scop explorarea beneficiilor dansului asupra populației vârstnice din municipiul Cluj-Napoca. Nivelul crescut de participare (77%) pe parcursul celor 8 săptămâni de cursuri de dans cu instructor specializat, precum și satisfacția exprimată de cei 50 de vârstnici participanți la studiu ne-au determinat să considerăm posibilitățile de continuare a cercetării sub forma unui serviciu comunitar. Astfel, în perioada Feburarie – Martie 2016, în colaborare cu Clubul Sportiv Napoca Dance am organizat o a doua rundă de cursuri, de care au beneficiat un număr de aproximativ 40 de vârstnici.

Impactul cursurilor a fost încă o dată foarte pozitiv, cererea depășind oferta și participanții exprimându-se extrem de încântați de noua activitate oferită în cadrul Centrului de Zi pentru Vârstnici Nr.1, Cluj-Napoca. Cursurile oferite în această a doua rundă au avut parte și de o acoperire media impresionantă pentru un proiect pilot, concretizată în 12 apariții în media scrisă online, un reportaj radio (Radio România Cluj) și două apariții televizate la Look TV, în cadrul manualului și prin realizarea unui reportaj de la cursurile de dans.

Program

Organizatori

Un eveniment organizat în cadrul

Un eveniment cofinanțat de

Partener principal

Parteneri instituționali

Sponsori

Organizatori

Petru Sandu

Director de Festival

Mai multe informații

Cătălina Brînza

Manager de Festival

Mai multe informații

Lucian Ambrosie

Director Artistic

Mai multe informații

Marina Dascăl

Responsabil Comunicare Participanți

Mai multe informații