viitoare mămici interesate
cupluri înscrise în 37 săptămâni
locuri disponibile momentan

Cum ar fi să folosești o aplicație de mobil pentru a renunța la fumat în timpul sarcinii?

Programul “Împreună Fără Fum” sprijină renunțarea la fumat în cuplurile care așteaptă un copil. De aceea invităm femei fumătoare însărcinate și parteneri ai acestora să participe în acest program gratuit, care se bazează pe o aplicație de mobil în limba română pentru renunțarea la fumat în timpul sarcinii.

Ai nevoie de doar 1.5 minute pentru a verifica dacă poți să participi la acest program. Îți vei mulțumi mai târziu!

Dacă:

  • ai peste 18 ani
  • ești însărcinată
  • fumezi, chiar și ocazional
  • ai un telefon cu sistem de operare Android și conexiune la internet
  • ai un partener stabil

atunci

te invităm să participi împreună cu partenerul tău într-un program de renunțare la fumat în timpul sarcinii astfel:

1. Completezi chestionarul de eligibilitate (1.5 minute)

2. Completezi formularul de consimțământ informat, consimțământul pentru utilizarea datelor personale și chestionarul studiului (30-35 minute)

3. Tu și partenerul (dacă dorește) folosiți timp de 8 săptămâni aplicația Împreună Fără Fum (în limba română)

4. Participi la o discuție telefonică legată de experiența ta cu aplicația Împreună Fără Fum. În semn de mulțumire, vei primi două tichete cadou în valoare totală de 100 RON (50 RON la înscriere și 50 RON la evaluare), și un tichet adițional dacă partenerul tău participă și el.

APLICAȚIA ÎMPREUNĂ FĂRĂ FUM

Aplicația de mobil Împreună Fără Fum funcționează pe telefoanele care folosesc sistemul de operare Android și are două module: un modul pentru femeile însărcinate și unul pentru partenerii acestora, ambele fiind în limba română.

În prima etapă a programului nostru, în 2019-2020, aplicația a fost folosită de 32 de cupluri pe toată perioada sarcinii.
Începând din toamna anului 2020, aplicația este pusă la dispoziția a 30 de cupluri înscrise în program timp de câte 8 săptămâni, într-o versiune modificată din punct de vedere al notificărilor.

Scopul aplicației este le ajute pe femeile însărcinate să renunțe la fumat. Pentru parteneri, aplicația este utilă pentru a-i ajuta să le ofere suport partenerelor lor în renunțarea la fumat sau pentru a renunța ei înșiși la fumat.

Aplicația te poate însoți pe tot parcursul călătoriei tale înspre o viață mai sănătoasă
Răspunde la întrebări pentru a primi informații și a afla strategii personalizate de renunțare la fumat
Accesează oricând cele trei capitole despre renunțarea la fumat, sau informații despre sarcină, pe săptămâni
Documentează micile victorii sau momentele mai dificile într-un jurnal privat, cu imagini, accesibil oricând

SCOP ȘI OBIECTIVE

Scopul programului

Scopul programului este de a testa, prin implementarea unui trial clinic randomizat, fezabilitatea, acceptabilitatea și eficiența unei intervenții mHealth de renunțare la fumat în rândul cuplurilor care așteaptă un copil. De asemenea, proiectul își propune să construiască capacitatea individuală și instituțională de cercetare în domeniul mHealth în România.
Dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul mHealth va fi realizată cu ajutorul partenerilor din cadrul Michigan State University, University of Michigan School of Public Health și Wake Forest University School of Medicine.

Obiectivele programului sunt:

  • Dezvoltarea și adaptarea la contextul socio-cultural românesc a unei intervenții la nivel de cuplu și livrată prin intermediul telefoanelor mobile, pentru reducerea fumatului în timpul sarcinii.
  • Implementarea unui trial clinic controlat randomizat pilot pentru a testa eficiența intervenției în timpul sarcinii și în perioda postnatală.
  • Evaluarea fezabilității implementării și eficacității inițiale în creșterea ratelor de renunțare la fumat în timpul sarcinii și reducerea ratei de recidivă a fumatului în perioada postnatală.

Finanțator: National Institutes of Health, USA prin grantul 5R21TW010896-02S2 (RC110285UBB2).

Dacă mă înscriu în acest program, cum îmi va fi respectată intimitatea?

Confidențialitatea ta și a datelor oferite va fi păstrată în limita legilor normative existente. Te asigurăm că nu vei fi judecat/ă pentru niciuna dintre opiniile exprimate pe parcursul interviurilor telefonice. De asemenea, numai membrii echipei programului vor avea acces la datele tale de contact. Toate documentele folosite și rezultate în timpul proiectului de cercetare vor fi păstrate pentru o perioadă de cinci ani după finalizarea program. Numai membrii echipei programului, membrii Programului de Protecție al Subiecților Umani din cadrul Universității de Stat din Michigan, angajații National Institutes of Health și Comisia de Etică a Departamentului de Sănătate Publică a Universității Babeș-Bolyai vor avea acces la aceste documente. Formularele completate pe hârtie vor fi păstrate într-un dulap încuiat la Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, dulap situat într-un spațiu cu birouri cu acces limitat și securizat.

O descriere a acestui program de cercetare va fi făcută publică pe pagina web http://www.ClinicalTrials.gov. Această pagină web nu va include informații care să conducă la identificarea ta. Cel mult, pagina web va include un sumar al rezultatelor acestui proiect de cercetare. Poți accesa această pagină web în orice moment.

Acest program de cercetare a fost aprobat de Comisia de Etică a Universității de Stat din Michigan și de Comisia de Etică a Departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, comisii a căror sarcină este să se asigure că participanții la studiul de cercetare sunt protejați față de riscuri.

UN PROGRAM IMPLEMENTAT DE

ECHIPA

Dr Cristian Meghea

Director de proiect

Dr. Meghea este Associate Professor în cadrul Departamentului de Obstetrică, Ginecologie, şi Biologie Reproductivă de la Michigan State University, SUA, şi Cercetător Asociat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Domeniul său principal de cercetare este sănătatea mamei şi copilului, axat specific pe dezvoltarea, implementarea, şi diseminarea de intervenţii eficace şi sustenabile care să reducă şi să prevină fumatul în familii tinere. Aceasta se încadrează în obiectivul mai larg de a folosi perioada sarcinii si cea perinatală ca o fereastră de oportunitate pentru a îmbunătăţi sănătatea famillilor pe termen lung dezvoltând, implementând şi evaluând intervenţii axate pe prevenirea fumatului. Dr. Meghea a pus bazele unui program de cercetare axat pe prevenirea fumatului, susţinut din 2007, în parteneriat cu Departamentul de Sănătate Publică, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Dr. Meghea este autor principal sau co-autor în 35 de articole de cercetare publicate in jurnale de specialitate.

Dr Oana Blaga

Director local de proiect

Oana este Lector în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, unde lucrează din anul 2011 și are experiență în implementarea studiilor de tip cohortă, trial clinic randomizat, precum și a altor proiecte de cercetare aplicate în domeniul sănătății mamei și a copilului. 

Oana și-a dezvoltat aptitudinile de cercetare în cadrul unui program de masterat în proiectarea cercetării și analiza datelor în științele sociale. De asemenea, munca ei de cercetare în sănătate publică beneficiază de cunoștințele pe care Oana le-a acumulat în cele șase luni petrecute în cadrul Colegiului de Sănătate Publică al Universității din Iowa, SUA, precum și prin participarea la 2016 Global mHealth Research Training Institute (National Institutes of Health, SUA), prin intermediul a două burse Fogarty. 

Oana și-a susținut teza de doctorat în cadrul Universității Babeș-Bolyai, abordând economia comportamentală și dezvoltarea politicilor publice în domeniul sănătății, cu aplicare specifică asupra politicilor de control al consumului de tutun.

Marina Dascăl

Tehnician de cercetare

Marina a absolvit programul de studii de licență în Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai și de masterat în Psihologia Sănătății Publice și Clinice. Lucrează în cadrul Departamentului de Sănătate Publică din 2017,  având experiență în aspectele administrative și de cercetare ale trialurilor clinice randomizate pe tema renunțării la fumat în jurul sarcinii și a prevenirii reluării fumatului în perioada postnatală. Marina este familiară cu grupul țintă de subiecție cuprinzând femei însărcinate și mame, experiența ei incluzând recrutarea cu succes a participanților, managementul și analiza datelor, precum și publicații științifice. 

Teodora Frățilă

Tehnician de cercetare

Teodora este studentă în an terminal la medicină în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca. Lucrează de doi ani în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai, acumulând experiență în implementarea de trialuri clinice randomizate pe tema renunțării la fumat în sarcină și mHealth (intervenții care utilizează tehnologia mobilă), administrând recrutarea și desfășurarea intervenției, alături de participarea la dezvoltarea aplicației pentru mobil. Teodora are de asemenea 5 ani de experiență în organizarea și promovarea evenimentelor pe teme medicale. 

CONTACT

Pentru întrebări legate de acest program de cercetare, o poți contacta pe Oana Blaga, la adresa Strada Pandurilor nr 7, cod poștal 400376, Cluj-Napoca, biroul 909, oana.blaga@publichealth.ro, telefon 0264-402.215 sau pe directorul proiectului, Dr. Cristian Meghea la cristian.meghea@hc.msu.edu.