Țigările electronice și produsele cu tutun încălzit în România

Acest material a fost dezvoltat în cadrul proiectului Țigările electronice și sarcina (finanțator: National Institutes of Health, USA prin grantul 5R21 TW010896-02S1, subcontract Universitatea Babeș-Bolyai RC110285UBB) și poate fi descărcat aici

Definiția termenilor
*EC = Electronic Cigarette (Țigară electronică), uneori numite si ENDS = Electronic nicotine delivery systems (Sisteme electronice de livrare a nicotinei)
*HTP = Heated Tobacco Product (Sistem de livrare a tutunului încălzit – ex IQOS, glo)

De ce este importantă discuția despre EC si HTP?

Tot mai mulți fumători utilizează țigări electronice si produse cu tutun încălzit. Pe lângă aceștia, un număr din ce în ce mai mare de minori sau tineri nefumători le folosesc.

Percepțiile și cunoștințele despre EC si HTP, atât în rândul populației generale, cât și în rândul personalului medical au o mare varietate, și includ informatii incorecte si chiar mituri. Nu există un consens clar nici în lumea științifică legat de riscurile, beneficiile și efectele utilizării acestor produse asupra consumului de tutun și asupra sănătății.

Acest material prezintă un rezumat al dovezilor științifice și recomandărilor legate de țigările electronice și produsele cu tutun încălzit, incluzând informații specifice utilizării lor în timpul sarcinii și de către tineri.

Sumarul materialului

 • Vaporii EC conțin mai puține toxine decât fumul de țigară din tutun, dar pot conține substanțe cancerigene
 • Majoritatea EC conțin nicotină, substanță conținută și de tutun, care poate duce la dependență
 • HTP, fiind produse din tutun, conțin nicotină
 • EC si HTP pot fi benefice dacă înlocuiesc complet fumatul de țigări tradiționale
 • Există dovezi că utilizarea EC de către adulții fumători de tutun ajută la renunțarea la fumatul țigărilor tradiționale din tutun, dar nu există consens în lumea științifică pentru că studiile sunt deocamdată relativ puține
 • Nu există studii care să dovedească faptul că HTP ajută fumătorii să renunțe la fumat
 • Utilizarea EC de către tineri și copii este în creștere extraordinară în ultimii 5 ani, lucru îngrijorător pentru că expunerea la nicotină în adolescență poate cauza dependență și poate avea efecte negative asupra dezvoltării
 • Utilizarea EC si HTP e nerecomandată pentru cei care nu au fumat tutun niciodată
 • Consumul de nicotină în sarcină, prin utilizarea de EC/HTP poate avea efecte negative asupra mamei și copilului. Utilizarea EC pentru a renunța la fumat în sarcină este recomandată în unele țări (ex UK) și nerecomandată în altele (ex SUA)

Partea 1 - Informații generale

Ce sunt și cum funcționează țigările electronice (EC) si sistemele de livrare a tutunului încalzit (HTP)?

Țigările electronice (EC) Sistemele de livrare a tutunului încălzit (HTP)
Conținut și funcționare
  Tutun: NU Nicotină: majoritatea DA Alte ingrediente: propilen glicol, glicerină vegetală, aromeLichidul este încălzit pentru a produce un aerosol, pe care utilizatorul îl inhalează. Tutun: DA Nicotină: DA Tutunul rulat sub forma unei țigări, cu care se alimentează dispozitivul, este încălzit fără a arde. Utilizatorul inhalează vaporul produs, iar emisiile sunt lipsite de scrum.
Accesibilitate
Dispozitivele și rezervele lichide se pot comanda online sau achiziționa fizic, numai din magazine dedicate (vape shops). Se pot comanda online sau achiziționa de la standurile și magazinele dedicate, din centrele comerciale. Pentru informații suplimentare despre promovarea și comercializarea produselor IQOS în România, puteți consulta reportajul asociației Rise Project.
Forme de prezentare

Țigările electronice (cu rezervor pentru lichid), numite și ”vapes”, variază mult ca dimensiuni, design și prețuri (sursa imaginilor: fda.gov, kingcounty.gov).

Juul, cea mai vândută EC, disponibilă în SUA (sursa imaginii: vapevine.ca)

În România sunt disponibile 2 game de dispozitive care folosesc tutun încălzit, IQOS și glo.

IQOS (I Quit Ordinary Smoking) este un produs al Philip Morris International (sursa imaginii: iqos.ro)

Dispozitivul folosește rezerve numite HEETS, asemănătoare unor țigări obișnuite. Prețul unui ”stilou” IQOS (iulie 2020) pornește de la 75 RON, (145 RON cu încărcătorul portabil), în timp ce un pachet de HEETS (20 rezerve) costă 17 RON. (sursa imaginii: iqos.ro)

glo, produs al British American Tobacco, este cea de-a doua marcă de HTP disponibilă în România. Rezervele folosite se numesc neo. (sursa imaginii: glo.ro)

Pot țigările electronice (EC) să ducă la leziuni pulmonare?

Începând cu August 2019, în SUA au fost raportate cazuri de insuficiență respiratorie acută asociată utilizării de țigări electronice. Afecțiunea, denumită EVALI (E-cigarette or Vaping-Associated Lung Injury), a dus la peste 2000 de spitalizări și 68 de decese pe teritoriul SUA până în Februarie 2020. Peste 80% dintre pacienți (vârstă medie 24 de ani) au raportat utilizarea de EC cu lichide care conțineau tetrahidrocanabinol (THC, marijuana), iar lichidele obținute din surse informale (ex prieteni, furnizori online) au avut un rol major în cazul îmbolnăvirilor.

Compusul cel mai strâns legat de cazurile de EVALI este Vitamina E acetat, un aditiv utilizat cu precădere în lichidele pentru vaporizare care conțin THC. Aditivul fost identificat în lichidul pulmonar al pacienților cu EVALI. Dovezile actuale nu pot exclude însă contribuția altor substanțe chimice conținute în lichidele destinate vaporizării, cu sau fără conținut de THC. (sursa: Center for Disease Control and Prevention, date actualizate 25.02.2020)

Care sunt legile cărora trebuie să se supună EC si HTP?

În România fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun era reglementată de Legea 349/2002, până la intrarea în vigoare a legii 201/ 2016. Noua lege transpune Directiva europeană privind produsele din tutun (Tobacco Products Directive, TPD – 2014/40/UE), și astfel include prevederi referitoare la EC și HTP.

 • EC: Art 20 al legii 201/2016 prevede următoarele: cantitatea de nicotină din lichidele pentru EC se va încadra între 0-20mg/ml, se va comercializa în flacoane de maxim 10 ml, volumul maxim al rezervoarelor nu depășește 2ml, iar adăugarea de vitamine sau aditivi care să creeze impresia că produsul are un efect benefic pentru sănătate este interzisă.
  În comparație, conținutul de nicotină al unei țigări obișnuite este 6-12mg, din care se inhalează aproximativ 1,1-1,8mg/țigară (sursa: SNTC, University of Florida).
 • HTP: se supun în ceea ce privește ingredientele reglementărilor generale ale produselor din tutun (interzicerea aromelor și aditivilor care imprimă un gust caracteristic sau amplifică efectele toxice – Art 7, legea 201/2016, nu și în ceea ce privește promovarea, iar avertizările text trebuie să acopere 30% din mărimea pachetului (spre deosebire de 60% pentru țigările obișnuite).

O resursă utilă pentru a fi la curent cu inițiativele legislative și controlul comercializării produselor din tutun în România este website-ul Inițiativei 2035 Fără Tutun, care urmărește implementarea directivelor europene.

Cât de răspândite sunt EC si HTP printre tineri și nefumători?

Utilizarea de EC în rândul tinerilor a avut o creștere extraordinară în ultimii 5 ani. La nivel european, prevalența generală a utilizării EC în rândul tinerilor este estimată la 6%, dintre care sub 1% printre nefumători de țigări clasice (Vaping in England: 2020 evidence update summary). În SUA, în 2019, aproximativ 27% dintre liceeni și 11% dintre copiii din gimnaziu au raportat utilizarea de EC în ultimele 30 de zile (în crestere de la 11% și 1% în 2017).

Partea 2 - EC, HTP și țigările clasice din tutun

Care sunt efectele EC/HTP asupra sănătății, comparativ cu țigările obișnuite?

EC produc mai puține toxine decât fumul de țigară din tutun și pot avea beneficii pentru fumătorii adulți dacă înlocuiesc țigările din tutun. HTP produc mai puține toxine decât fumul de țigară, dar e încă neclar dacă prezintă riscuri mai mici pentru adulții care renunță la țigările clasice.

Un studiu care a evaluat toxicitatea emisiilor generate de HTP asupra celulor epiteliale bronșice umane (in vitro) a arătat o toxicitate mai mare față de cea a EC, dar mai scăzută față de țigările clasice. S-a observat de asemenea o creștere semnificativă a producției de citokine (mediatori ai inflamației) consecutiv expunerii la emisiile țigărilor clasice, dar nu și la aerosolii emiși de EC sau HTP (Leigh et al., 2018)

EC nu sunt lipsite de riscuri, însă acestea sunt greu cuantificabile datorită diversității produselor existente pe piață. Un sumar din 2018 (Rehan et al., 2018) a identificat un număr de 22 de substanțe toxice în lichidele sau emisiile EC, multe dintre acestea în concentrații mai reduse decât în fumul țigărilor clasice.

Există dovezi privind eficiența EC/HTP în renunțarea la fumatul țigărilor clasice din tutun?

Există dovezi că utilizarea EC de către adulții fumători de tutun ajută la renunțarea la fumatul țigărilor tradiționale din tutun, dar nu există consens în lumea științifică pentru că studiile sunt relativ puține.

Nu există studii care să dovedească faptul că HTP ar ajuta fumătorii să renunțe la fumat

Care sunt recomandările la nivel internațional?

În SUA, CDC recomandă încă din 2013 EC în renunțarea la fumat, dar numai dacă sunt utilizate de către fumători adulți, ca substitut complet pentru țigările clasice sau alte produse din tutun, și nu de către minori, tineri, femei însărcinate sau nefumători.

În Europa, în Regatul Unit, EC sunt recomandate ca strategie pentru renunțarea la fumat. Recomandările și percepțiile diverse la nivel internațional sunt cauzate, printre altele, de diferențe în reglementarea, și controlul mai mult sau mai puțin strict asupra conținutului și a comercializării EC și HTP (Bloomberg.com, 2019; Europe Says Thank You for Vaping as Trump Urges Stopping).

Partea 3 - EC și HTP în sarcină

Pentru o femeie însărcinată care fumează țigări clasice sau orice alt produs care conține nicotină, singura recomandare susținută întru totul de dovezile științifice este renunțarea completă la fumat (mayoclinic.org).

Cu toate că utilizarea EC este posibil să expună fetusul la o cantitate și gamă mai redusă de substanțe toxice comparativ cu țigările obișnuite, expunerea la nicotină sub orice formă este periculoasă pentru dezvoltarea sarcinii (Whittington et al., 2018 -SUA; NHS – UK).

Utilizarea EC pentru a renunța la fumat în sarcină este recomandată în unele tari (de ex. în UK) si nerecomandata in altele (de ex. SUA)

Ce dovezi există legat de opțiunile terapeutice pentru renunțarea la fumat în sarcină?

Opțiunile pentru renunțarea la fumat sunt limitate în sarcină, având în vedere că medicamentele cu eliberare pe bază de prescripție (bupropiona, vareniclina) nu au suficiente dovezi privind siguranța folosirii în sarcină.

Există dovezi clare că tratamentele psihosociale (terapie comportamentală, suport telefonic, materiale informative) ajută la renunțarea la fumatul țigărilor clasice în sarcină (Chamberlain et al., 2017).

Referitor la terapia de substituție cu nicotină in sarcina (gumă sau plasture cu nicotină), există un număr limitat de studii clinice care sugerează eficacitatea acesteia pentru renunțarea la fumat, în cazul fumătoarelor însărcinate care nu pot renunța prin alte metode. În România, substituția cu nicotină nu este recomandată pentru femeile însărcinate. Momentan, țările în care ghidurile naționale recomandă terapia de substituție nicotinică în sarcină sub supraveghere atentă sunt Australia, Regatul Unit (UK), Noua Zeelandă și Canada (Bar-Zeeb et al., 2018).

În România, pacienții pot primi sprijin gratuit pentru renunțarea la fumat prin programul național STOP FUMAT, (stopfumat.eu, sau linia verde 08008STOPFUMAT).