IFF_TESSA_art1-12-12

Toate mămicile își doresc ce-i mai bun pentru bebe.

Știm că fumatul aduce o provocare în plus.
Ne interesează părerea ta!

Cine suntem?

Bine ai venit! Suntem un grup de cercetare  în domeniul renunțării la fumat și al sănătății mamei și copilului, coordonat de către Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Michigan State University (SUA) 

Obiectivul nostru pe termen lung este îmbunătățirea sănătății tinerelor familii din România prin dezvoltarea de programe pentru renunțare la fumat în cadrul cuplurilor care așteaptă un copil. 

 

Ce este TESSA?

Este un program cu o durată de un an, care are ca scop explorarea problemelor etice legate de țigările electronice și sistemele de livrare a tutunului încălzit (ex. IQOS, glo) utilizate pentru renunțarea la fumat în sarcină, din perspectiva femeilor însărcinate, a partenerilor și a profesioniștilor în sănătate.

 

Informații despre program

te rugăm să parcurgi această secțiune înainte de a te înscrie în programul TESSA

(1) Femeile însărcinate cu vârsta peste 18 ani care fumează
(2) Soții/partenerii/partenerele de viață ai/ale acestor femei
(3) medici specialiști în obstetrică-ginecologie, asistenți medicali, educatori perinatali și alte părți implicate din cadrul unor organizații (ex 2035 Fără Tutun, programul național Stop Fumat, consorțiul Aer Pur, Societatea Română de Pneumologie și organizația non-guvernamentală SAMAS)

Programul TESSA implică o discuție telefonică cu durata aproximativ 40-50 de minute.
Discuția va parcurge o listă de întrebări prestabilite, care au ca subiect experiențele și părerile tale despre țigările electronice și produsele de tutun încălzit. 

Vei fi contactată pentru stabilirea discuției dacă îndeplinești condițiile de participare și completezi formularul de înscriere (Formularul de Consimțământ Informat pentru Participare).

Vei putea afla mai multe informații și îți vei putea expune părerile referitoare la țigările electronice și sistemele de livrare a tutunului încălzit. Prin participarea la una dintre discuțiile de grup, vei avea ocazia de a face parte dintr-o conversație în care alte participante își împărtășesc părerile și experiențele. Niciuna dintre aceste discuții nu urmărește impunerea unor păreri, informații sau recomandări, ci doar explorarea percepțiilor personale ale participanților. 

Utilizând informaţiile colectate, echipa de cercetare își va extinde și îmbunătăți programele de consiliere pentru renunțarea la fumat în cuplurile care așteaptă un copil. Rezultatele acestui program de cercetare au posibilitatea de a contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a mamelor și copiilor din România.

Participarea ta este voluntară. Dacă participi la un interviu telefonic sau o discuție de grup, în semn de mulțumire pentru timpul acordat, vei primi prin email un card cadou în valoare de 150 RON pentru cumpărături în magazinul online cu produse pentru copii bestkids.ro. 

Confidențialitatea ta și a datelor oferite va fi păstrată în limita legilor normative existente. Te asigurăm că nu vei fi judecat/ă pentru niciuna dintre opiniile exprimate pe parcursul interviurilor telefonice. De asemenea, numai membrii echipei programului vor avea acces la datele tale de contact. Toate documentele folosite și rezultate în timpul proiectului de cercetare vor fi păstrate pentru o perioadă de cinci ani după finalizarea program. Numai membrii echipei programului, membrii Programului de Protecție al Subiecților Umani din cadrul Universității de Stat din Michigan, angajații National Institutes of Health și Comisia de Etică a Departamentului de Sănătate Publică a Universității Babeș-Bolyai vor avea acces la aceste documente. 

O descriere a acestui program de cercetare va fi făcută publică pe pagina web http://www.ClinicalTrials.gov. Această pagină web nu va include informații care să conducă la identificarea ta. Cel mult, pagina web va include un sumar al rezultatelor acestui proiect de cercetare. Poți accesa această pagină web în orice moment.

Acest program de cercetare a fost aprobat de Comisia de Etică a Universității de Stat din Michigan și de Comisia de Etică a Departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, comisii a căror sarcină este să se asigure că participanții la studiul de cercetare sunt protejați față de riscuri.

Obiectivele programului TESSA

IFF_art-13

(1) Identificarea problemelor de natură etică, a atitudinilor și percepțiilor legate de utilizarea țigărilor electronice pentru renunțarea la fumat în sarcină, în rândul femeilor însărcinate fumătoare, al partenerilor lor, al profesioniștilor din domeniul medical și altor părți implicate.

(2) Dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul mHealth (al aplicațiilor mobile), în special privind aspectele etice ale utilizării țigărilor electronice în renunțarea la fumat, prin creșterea capacităților individuale și instituționale de cercetare și a rețelelor internaționale de cercetători.
Pentru detalii legate de acest obiectiv, poți consulta pagina dedicată atelierelor de formare.

IFF_TESSA_art5-16

Finanțator: National Institutes of Health, USA prin grantul 5R21 TW010896-02S1 (subcontract RC110285UBB).

Echipa

Dr Cristian Meghea

Director de proiect

Dr Oana Blaga

Director local de proiect

Marina Dascăl

Tehnician de cercetare

Teodora Frățilă

Tehnician de cercetare

Horațiu Colosi

Conferențiar, medic primar

Petru Sandu

Medic specialist sănătate publică și management

Laura Cabrera

Lector universitar

Contact

Pentru întrebări legate de acest program de cercetare, ne poți scrie un email la adresa impreunafarafum@publichealth.ro. 

De asemenea, o poți contacta pe Oana Blaga, la adresa Strada Pandurilor nr 7, cod poștal 400376, Cluj-Napoca, biroul 909, oana.blaga@publichealth.ro, telefon 0264-402.215 sau pe directorul proiectului, Dr. Cristian Meghea la cristian.meghea@hc.msu.edu.