Care este planul tău pentru a renunța la fumat?

Care este planul tău pentru a renunța la fumat?

Înscrierile în programul Renunț în Doi s-au încheiat în luna mai 2019. Pentru sprijin în renunțarea la fumat în timpul sarcinii, poți consulta un alt program asemănător derulat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, programul Împreună Fără Fum.

Artboard 1mdpi
Artboard 1mdpi

Pe lângă beneficiile participării în program, ai și o șansă de 1 din 10 de a câștiga un

89

cupluri înscrise

158

ședințe de consiliere

2

consilieri

OPINII

"Renunț în Doi" te ajută să înțelegi de ce fumezi și cum poți îndepărta tutunul din viața ta și a copilului tău. Ai ocazia să stai de vorbă cu psihologi care nu te cicălesc, nu te ceartă ci îti vor spune ce au constatat că le ajută pe femeile din România să nu mai fumeze. Ai încredere și contactează-i, sunt profesioniști adevărați.”
cropped-Artboard-2-copy.png
Dr. Magdalena Ciobanu
Expert al Ministerului Sănătății
Comisia Europeană
Organizația Mondială a Sănătății
"Orice pas înainte e mai ușor de făcut cu ajutorul unui prieten. “Renunț în doi” îți stă alături, oferindu-ți deopotrivă informația și motivația de a-i dărui copilului tău un mediu fără tutun încă din viața intrauterină."
echipa_caracostea
Dr. Gabriela Caracostea
Medic Ginecolog și Asistent Universitar,
Clinica Ginecologie I Cluj-Napoca, UMF Cluj
"Deși renunțarea la fumat este un obiectiv dificil, abordarea din cadrul acestui proiect poate da rezultate în timp scurt. Le încurajez pe toate viitoarele mămici să se înscrie în proiectul Renunț în Doi și să beneficieze gratuit de sprijinul pregătit special pentru ele și partenerii lor!"
cropped-Artboard-1.png
Ligia Suciu
Psiholog, Consilier Renunț în Doi
"Progresele pe care le-am văzut la persoanele înscrise m-au convins tot mai mult de utilitatea consilierii și utilitatea unui astfel de program. Recomand femeilor însărcinate să apeleze la consiliere pentru renunțarea la fumat deoarece poate să facă diferența între a fi fumător și a fi nefumător"
cropped-Artboard-2.png
Marius Pentilie
Psiholog
"Venirea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai importante momente din viața unui cuplu. Dă-ți această șansă apelând la la serviciile de consiliere privind renunțarea la fumat în timpul sarcinii. Cuplurile cu care lucrez în calitate de consilier au parte de progres, își ating obiectivele, își consolidează relația și se susțin reciproc. Recomand acest program!"
Artboard 2 copy 2
Andrada Cosma
Psiholog, Consilier Renunț în Doi

Consilieri

ligia suciu

Ligia Suciu

Psiholog

Ligia a absolvit Masteratul de Tehnici Psihologice de Control al Comportamentului și Dezvoltarea Potențialului Uman din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. Ligia este în prezent psiholog acreditat de către Colegiul Psihologilor din România și este specializată în psihoterapii cognitiv-comportamentale.

 În ceea ce privește munca ei, una dintre cele mai puternice dorințe ale Ligiei este de a fi alături de oameni pe drumul dezvoltării lor. Ligia își dedică timpul pentru a ajuta fiecare persoană care apelează la ea. Pasiunea pentru studiul naturii umane o ajută să se apropie de oameni cât mai mult posibil. În prezent, Ligia activează ca psiholog în cadrul cabinetului ei individual și oferă sesiuni de consiliere persoanelor care doresc să renunțe la fumat și înrolate în cadrul proiectului de cercetare Renunț în Doi.

Artboard 2 copy 2

Andrada Cosma

Psiholog

Andrada Cosma este în prezent student doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai, cu o teză de doctorat privind factorii psihologici implicați în managementul diabetului zaharat la adolescenți. Andrada a absolvit masteratul de Psihologia Sănătății Publice și Clinice  din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. Andrada este în prezent psiholog acreditat de către Colegiul Psihologilor din România și este specializată în psihoterapii cognitiv-comportamentale. Andrada crede cu tărie că psihoterapia și consilierea sunt instrumente ale omului modern într-o lume care se mișcă prea repede.

În prezent, Andrada activează ca psiholog în cadrul cabinetului ei individual și oferă sesiuni de consiliere femeilor însărcinate înrolate în cadrul proiectului de cercetare Renunț în Doi care doresc să renunțe la fumat. 

Descriere și Obiective

România și alte țări din Europa Centrală și de Est înregistrează rate ridicate de fumat în timpul sarcinii și în perioada postnatală, existând nevoia de a adapta intervențiile de prevenire a consumului de tutun la contextele socio-culturale ale acestor țări. Perioada sarcinii reprezintă un moment bun pentru aplicarea intervențiilor de renunțare la fumat și prevenire a recidivei fumatului. Astfel, este facilitat și procesul de implicare al soților/ partenerilor împreună cu mamele în acest tip de intervenții.

Scopul proiectului

Scopul proiectului este de a adapta si testa fezabilitatea implementării și eficacitatea preliminară a unei intervenții de renunțare la fumat în timpul sarcinii și de prevenire a recidivei fumatului în perioada postnatală. Proiectul se desfășoară în perioada 1 decembrie 2014 – 1 decembrie 2019.

Obiective

Obiectivele proiectului sunt:

Dezvoltarea și adaptarea la contextul socio-cultural românesc a unei intervenții la nivel de cuplu pentru reducerea fumatului în timpul sarcinii și a recidivei fumatului după naștere, intervenția urmând să fie bazată pe creşterea motivaţiei de a renunţa la fumat şi îmbunătîţirea abilităţilor de rezolvare a problemelor,

Implementarea unui trial clinic controlat randomizat pentru a evalua efectul intervenţiei asupra renunțării la fumatul în timpul sarcinii și reducerea ratei de recidivă a fumatului în perioada postnatală.

Cum îți vom asigura confidențialitatea?

Participarea la studiu este strict voluntară. După înrolare, persoanele care vor participa la studiu au posibilitatea de a se retrage în orice moment doresc. Totodată, acestea au libertatea de a nu răspunde la anumite întrebări pe care le consideră inconfortabile și de a refuza participarea la sesiuni de consiliere. Toate aceste aspecte sunt explicate fiecărui participant, prin intermediul formularului de consimțământului informat.

Acest studiu a fost evaluat și a primit un aviz favorabil din partea Comisiei de Etică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și a Comisiei de Etică a Universității de Stat din Michigan, SUA. De asemenea, proiectul a fost înregistrat în registrul online ClinicalTrials.gov, un website care oferă informații publicului larg despre studiile de tip trial clinic care înrolează subiecți umani. Pentru a accesa pagina proiectului Renunț în Doi de pe website-ul ClinicalTrials.gov, vă rugăm să dai click aici.

Cine finanțează acest proiect?

Proiectul este un studiu de cinci ani finanțat de către National Institutes of Health, prin grantul numărul 1K01TW009654-01A1.

Dacă nu te înscrii în program, poți să pierzi:​

Până la 8 ședințe de consiliere gratuite și confidențiale cu un consilier specializat

Până la 150 de RON în carduri cadou

ECHIPA

Cristian Meghea

Director de Proiect

Dr. Cristian Meghea este Directorul Proiectului RENUNŢ ÎN DOI finanţat de către National Institutues of Health (NIH), SUA, prin intermediul unui grant de cercetare de 5 ani. Dr. Meghea este Assistant Professor în cadrul Departamentului de Obstetrică, Ginecologie, şi Biologie Reproductivă de la Michigan State University, SUA, şi Cercetător Asociat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Expertiza lui de cercetare este în domeniile sănătatea mamei şi copilului, sănătate globală, politici de sănătate, şi sănătatea femeii. Domeniul principal de cercetare este sănătatea mamei şi copilului, axat specific pe dezvoltarea, implementarea, şi diseminarea de intervenţii eficace şi sustenabile care să reducă şi să prevină fumatul în familii tinere. Aceasta se încadrează în obiectivul mai larg de a folosi perioada sarcinii si cea perinatală ca o fereastră de oportunitate pentru a îmbunătăţii sănătatea famillilor pe termen lung dezvoltând, implementând şi evaluând intervenţii axate pe prevenirea fumatului. Dr. Meghea a pus bazele unui program de cercetare axat pe prevenirea fumatului, susţinut din 2007, în parteneriat cu Departamentului de Sănătate Publică, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Programul său de cercetare a fost susţinut prin peste 14 milioane de dolari din surse de finanţare din SUA şi România. Dr. Meghea este autor principal sau co-autor în 35 de articole de cercetare publicate in jurnale de specialitate, inclusiv în Pediatrics, American Journal of Preventive Medicine, JAMA Pediatrics, American Journal of Public Health, and European Journal of Public Health.

Oana Blaga

Coordonator Local

Coordonator local de proiect, Asistent de cercetare, Departamentul de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Oana lucrează în cadrul Departamentului de Sănătate Publică începând cu anul 2011 și are experiență în implementarea studiilor de tip cohortă, trial clinic randomizat, precum și a altor proiecte de cercetare aplicate în domeniul sănătății mamei și a copilului. 

Oana și-a dezvoltat aptitudinile de cercetare în cadrul unui program de masterat în proiectarea cercetării și analiza datelor în științele sociale. De asemenea, munca ei de cercetare în sănătate publică beneficiază de cunoștințele pe care Oana le-a acumulat în cele șase luni petrecute în cadrul Colegiului de Sănătate Publică al Universității din Iowa, SUA, precum și prin participarea la 2016 Global mHealth Research Training Institute (National Institutes of Health, SUA), prin intermediul a două burse Fogarty. 

Oana este în prezent student doctorand în cadrul Universității Babeș-Bolyai, cu o teză de doctorat în economia comportamentală și dezvoltarea politicilor publice în domeniul sănătății, cu aplicare specifică asupra politicilor de control al consumului de tutun.

Marina Dascăl

Tehnician de Cercetare

Tehnician de cercetare, Departamentul de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

Marina este studentă în cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Babes-Bolyai și lucrează în prezent ca tehnician de cercetare în cadrul studiului Renunț în Doi. Marina se implică în mod activ în comunitate, contribuind la implementarea de programe care au ca scop îmbunătățirea sănătății publice. În 2016 ea a fost implicată în campania națională “Donează sânge. Fii erou!”, iar începând cu luna ianuarie 2016 este Responsabil Comunicare Participanți și coordonator în cadrul programului ADAGIO-Relaxare în pași de dans, program care oferă cursuri de dans în regim gratuit vârstnicilor. 

În prezent, Marina ocupă o poziție de intern în departamentul de promovare a clinicii Humanitas.
.

Răzvan Bandici

Manager de Proiect

Manager de proiect, Departamentul de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
Răzvan oferă suport administrativ în implementarea proiectelor de cercetare finanțate de către agenții și instituții naționale și internaționale (europene și americane), implementate de către Departamentul de Sănătate Publică. Acesta lucrează în prezent ca tehnician de cercetare în cadrul Departamentului, având o experiență de trei ani în administrarea proiectelor legate de sănătatea mamei și a copilului, sănătatea adolescenților, renunțarea la fumat în rândul pacienților care suferă de boala pulmonară obstructivă cronică, precum și evaluarea pericolelor pentru sănătate în exploatațiile agricole mici. 

Răzvan are experiență în raportarea financiară și tehnică a proiectelor de cercetare, fiind implicat în administrarea a 5 proiecte naționale și internaționale, precum și în susținerea implementării a altor 5 proiecte din cadrul Departamentului.

ConTACT

Mai multe detalii despre studiu puteți afla de la Cristian Meghea, directorul de proiect, la adresa de email Cristian.Meghea[at]hc.msu.edu, sau de la Oana Blaga, coordonatorul local de proiect, la adresa de email Oana.Blaga[at]publichealth.ro sau la numărul de telefon 0264-402 215, în intervalul orar 08:00-16:00.