Doriți să vă ajutați pacientele însărcinate să renunțe la fumat?

Dumneavoastră, din poziția de cadru medical, aveți un rol important în ceea ce privește informarea femeii însărcinate asupra beneficiilor pe care renunţarea la fumat în sarcină le are asupra sănătăţii mamei şi a copilului în timpul sarcinii, la naştere, si în primii ani de viaţă. Printre beneficiile asupra sănătății bebelușului se numără creșterea cantității de oxigen pe care acesta acesta o primește, și totodată creșterea șanselor ca bebelușul să aibă o greutate normală și să se dezvolte sănătos. Cât despre beneficiile pacientei însărcinate, aceasta va avea mai multă energie și va respira mult mai ușor.

Marea majoritate a femeilor cunosc beneficiile pe care le are renunţarea la fumat în sarcină, și doresc să renunțe la acest obicei. Se întâmplă de multe ori ca acestea să nu știe la cine să apeleze pentru a primi sprijin și ajutor pentru a renunța la fumat.

Dumneavoastră dețineți nu numai informațiile necesare, cât și experiența în domeniu pentru a ghida femeia însărcinată care fumează spre resurse sau programe care ar putea fi de ajutor viitoarelor mămici care fumează. Dacă aveți paciente aflate în această situație și doriți să le oferiți o mână de ajutor în renunțarea la fumat, le puteți direcționa către programul gratuit “Renunț în Doi”, dacă acestea:

  • Au cel puțin 18 ani
  • Sunt însărcinate
  • Fumează, chiar dacă doar ocazional

Cum puteți să vă ajutați pacientele însărcinate să renunțe la fumat?​

La un simplu control prenatal puteți să întrebați femeia însărcinată despre fumat. Dacă aceasta confirmă faptul că este fumătoare (indiferent dacă fumează mai puţin în timpul sarcinii), o puteți informa asupra programului nostru pentru renunțarea la fumat și să o sfătuiți să:

  • Acceseze direct website-ul programului nostru la următorul link: http://renuntindoi.publichealth.ro/
  • Acceseze website-ul programului nostru prin introducerea în bara de căutare Google a cuvintelor “Renunț în Doi” și să dea click pe primul rezultat disponibil.
  • Sune la numărul de telefon 0264 402 215 (în intervalul 08:00-16:00, de luni până vineri) pentru a afla mai multe informații despre program și pentru a verifica dacă îndeplinește condițiile necesare pentru înscriere.

Cum putem noi să le ajutăm pe pacientele dumneavoastră să renunțe la fumat?

  • Oferim posibilitatea de a participa în programul “Renunț în Doi”, un program gratuit de renunțare la fumat pentru cupluri
  • Consilierii noștri specializați le pot ajuta să renunțe la fumat prin ședințe telefonice gratuite și confidențiale, fără să fie judecate.
  • Partenerul/soțul lor poate și el să primească ședințe telefonice de consiliere gratuite şi confidențiale.
  • Vor primi prin poştă un card cadou de 100 RON după înscrierea acestora şi a partenerului/soțului lor, și încă 50 RON după naștere.
cupluri înscrise
ședințe de consiliere
consilieri

OPINII

"Renunț în Doi" te ajută să înțelegi de ce fumezi și cum poți îndepărta tutunul din viața ta și a copilului tău. Ai ocazia să stai de vorbă cu psihologi care nu te cicălesc, nu te ceartă ci îți vor spune ce au constatat că le ajută pe femeile din România să nu mai fumeze. Ai încredere și contactează-i, sunt profesioniști adevărați.”
cropped-Artboard-2-copy.png
Dr. Magdalena Ciobanu
Expert al Ministerului Sănătății
Comisia Europeană
Organizația Mondială a Sănătății
"Deși renunțarea la fumat este un obiectiv dificil, abordarea din cadrul acestui proiect poate da rezultate în timp scurt. Le încurajez pe toate viitoarele mămici să se înscrie în proiectul Renunț în Doi și să beneficieze gratuit de sprijinul pregătit special pentru ele și partenerii lor!"
cropped-Artboard-1.png
Ligia Suciu
Psiholog, Consilier Renunț în Doi
"Progresele pe care le-am văzut la persoanele înscrise m-au convins tot mai mult de utilitatea consilierii și utilitatea unui astfel de program. Recomand femeilor însărcinate să apeleze la consiliere pentru renunțarea la fumat deoarece poate să facă diferența între a fi fumător și a fi nefumător"
cropped-Artboard-2.png
Marius Pentilie
Psiholog, Consilier Renunț în Doi

Consilieri

ligia suciu

Ligia Suciu

Psiholog

Ligia a absolvit Masteratul de Tehnici Psihologice de Control al Comportamentului și Dezvoltarea Potențialului Uman din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. Ligia este în prezent psiholog acreditat de către Colegiul Psihologilor din România și este specializată în psihoterapii cognitiv-comportamentale.

 În ceea ce privește munca ei, una dintre cele mai puternice dorințe ale Ligiei este de a fi alături de oameni pe drumul dezvoltării lor. Ligia își dedică timpul pentru a ajuta fiecare persoană care apelează la ea. Pasiunea pentru studiul naturii umane o ajută să se apropie de oameni cât mai mult posibil. În prezent, Ligia activează ca psiholog în cadrul cabinetului ei individual și oferă sesiuni de consiliere persoanelor care doresc să renunțe la fumat și înrolate în cadrul proiectului de cercetare Renunț în Doi.

cropped-Artboard-2.png

Marius Pentilie

Psiholog

Marius este absolvent al Masteratului de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapie Cognitiv-comportamentală al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. A participat la cursuri de formare continuă în terapia depresiei, anxietății, sexualității, terapia de cuplu și tehnica interviului motivațional în cadrul Asociației C.I.S. Improve, Asociației de Terapie Familială Sistemică Cluj, Asociației de Consiliere și Psihoterapie Online din România, Institutului de Psihologie și Psihoterapie a Sexualității, Cluj School of Public Health.

Experiența sa include: psihoterapia tulburărilor de anxietate, afective, de personalitate, de control al impulsului și a tulburărilor în legătură cu o substanță – în cadrul cabinetului individual de psihologie din Cluj-Napoca; consilierea în carieră a studenților din cadrul Universității Babeș-Bolyai; organizarea de training-uri de abilități sociale și de management al stresului; precum și consilierea fumătorilor în cadrul proiectului Renunț în Doi.

Artboard 2 copy 2

Andrada Cosma

Psiholog

Andrada Cosma este în prezent student doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai, cu o teză de doctorat privind factorii psihologici implicați în managementul diabetului zaharat la adolescenți. Andrada a absolvit masteratul de Psihologia Sănătății Publice și Clinice  din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. Andrada este în prezent psiholog acreditat de către Colegiul Psihologilor din România și este specializată în psihoterapii cognitiv-comportamentale. Andrada crede cu tărie că psihoterapia și consilierea sunt instrumente ale omului modern într-o lume care se mișcă prea repede.

În prezent, Andrada activează ca psiholog în cadrul cabinetului ei individual și oferă sesiuni de consiliere femeilor însărcinate înrolate în cadrul proiectului de cercetare Renunț în Doi care doresc să renunțe la fumat. 

Descriere și Obiective

România și alte țări din Europa Centrală și de Est înregistrează rate ridicate de fumat în timpul sarcinii și în perioada postnatală, existând nevoia de a adapta intervențiile de prevenire a consumului de tutun la contextele socio-culturale ale acestor țări. Perioada sarcinii reprezintă un moment bun pentru aplicarea intervențiilor de renunțare la fumat și prevenire a recidivei fumatului. Astfel, este facilitat și procesul de implicare al soților/ partenerilor împreună cu mamele în acest tip de intervenții.

Scopul proiectului

Scopul proiectului este de a adapta si testa fezabilitatea implementării și eficacitatea preliminară a unei intervenții de renunțare la fumat în timpul sarcinii și de prevenire a recidivei fumatului în perioada postnatală. Proiectul se desfășoară în perioada 1 decembrie 2014 – 1 decembrie 2019.

Obiective

Obiectivele proiectului sunt:

Dezvoltarea și adaptarea la contextul socio-cultural românesc a unei intervenții la nivel de cuplu pentru reducerea fumatului în timpul sarcinii și a recidivei fumatului după naștere, intervenția urmând să fie bazată pe creşterea motivaţiei de a renunţa la fumat şi îmbunătîţirea abilităţilor de rezolvare a problemelor,

Implementarea unui trial clinic controlat randomizat pentru a evalua efectul intervenţiei asupra renunțării la fumatul în timpul sarcinii și reducerea ratei de recidivă a fumatului în perioada postnatală.

Cum îți vom asigura confidențialitatea?

Participarea la studiu este strict voluntară. După înrolare, persoanele care vor participa la studiu au posibilitatea de a se retrage în orice moment doresc. Totodată, acestea au libertatea de a nu răspunde la anumite întrebări pe care le consideră inconfortabile și de a refuza participarea la sesiuni de consiliere. Toate aceste aspecte sunt explicate fiecărui participant, prin intermediul formularului de consimțământului informat.

Acest studiu a fost evaluat și a primit un aviz favorabil din partea Comisiei de Etică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și a Comisiei de Etică a Universității de Stat din Michigan, SUA. De asemenea, proiectul a fost înregistrat în registrul online ClinicalTrials.gov, un website care oferă informații publicului larg despre studiile de tip trial clinic care înrolează subiecți umani. Pentru a accesa pagina proiectului Renunț în Doi de pe website-ul ClinicalTrials.gov, vă rugăm să dai click aici.

Cine finanțează acest proiect?

Proiectul este un studiu de cinci ani finanțat de către National Institutes of Health, prin grantul numărul 1K01TW009654-01A1.

ECHIPA

Cristian Meghea

Director de Proiect

Oana Blaga

Coordonator Local

Marina Dascăl

Tehnician de Cercetare

Răzvan Bandici

Manager de Proiect

ConTACT

Mai multe detalii despre studiu puteți afla de la Cristian Meghea, directorul de proiect, la adresa de email Cristian.Meghea[at]hc.msu.edu, sau de la Oana Blaga, coordonatorul local de proiect, la adresa de email Oana.Blaga[at]publichealth.ro sau la numărul de telefon 0264-402 215, în intervalul orar 08:00-16:00.